Lussekatter
Lussekatter og Luciafeiring, kvifor feirar vi det? Luciadagen er ein lysfest midt i den mørkaste tida på året. Feiringa kjem frå minnedagen for den heilage Lucia, som blir knytt til lys, godleik og omtanke. I eldre folketru fanst «Lussi» – ein mørk vinterdemon. For å halde henne og det vonde unna, baka folk lyse, safrangule bollar. Slik at fargen symboliserar lyset i den mørkaste tida på året.
Ingrediensar
1000 g mjøl
100 g sukker
1 toppa ts kardemomme
1 pakke tørrgjær
1 g safran
En god klype salt
1 egg
150 g smelta smør
5 dl heilmelk
Framgangsmåte
Smelt smør og ha i safran, tilsett melka slik den blir fingervarm. I bakebollen tilsettast dei øvrige ingrediensane og safranmelka helles i. Mix i 5-10 minutt på middels til høg hastighet.
La deigen heve i 45 minutt og kjevl ut til ein rektangulær form. Skjær strimlet og form lussekattene etter eige ønske. Legg dei gjerne tett på brettet slik dei etterheva og veks litt i hop når dei steinkast. Da blir dei saftig. Pynt med rosiner.
Steik dei ved 220 grader i 8-9 min.
Melisglasur av eggekvite og melis. Miks med ballongvisp for ein luftig glasur. Vi sverger til denne melisglasuren både til lussekatter og pepperkaker. Prøv du og.
God luciafeiring!